torstai 21. lokakuuta 2010

Opiskelijoiden oikeus

Tehtävä 3C: Lähdekoodi ja muita salaisuuksia

Oppilaat Sami, Iiris ja Aslak ohjelmoivat ryhmätyönä tietokonepelin. Pelistä kehittyi hyvä ja se menestyi harrastelijoille suunnatussa pelinkehityskilpailussa. Sami haluaa julkaista pelin lähdekoodin niin, että kuka tahansa voi muokata sitä esimerkiksi Linuxilla ja Macilla toimivaksi. Iiris ja Aslak miettivät onko lähdekoodin tekijänoikeus siirtynyt koululle ja keneltä pitäisi kysyä lupa lähdekoodin julkaisuun. He kysyivät kansliasta, jossa arveltiin että pelin lähdekoodia ei voi julkaista, koska lähdekoodi tulee pitää salassa. Siirtyykö tekijänoikeus automaattisesti koululle, jos oppilas tekee tekijänoikeudella suojatun teoksen koulutyössä? Miten tilanne muuttuisi, jos ohjelman tekemiseen olisi osallistunut myös opettaja omalla luovalla panoksellaan? Voiko alaikäisellä ylipäätään olla tekijänoikeutta? Oppilaat ovat kuulleet, että GPL-lisenssi voi olla hyvä tapa lisensoida lähdekoodi, mutta haluaisivat lisätietoa GPL-lisenssistä. Mitkä ovat GPL-lisenssin perusajatuksen pääpiirteet?

Tekijänoikeus ei automaattisesti siirry koululle, sillä onhan kyseessä opiskelijoiden oma aikaansaannos. Monesti opiskelijat itse ostavat tarvikkeitakin työhönsä.

Opettajan työhön kuuluu opastaa ja antaa ohjeita. Työ on kyllä varsinaisesti opiskelijan oma työ ja opiskelijan itsensä tekemä. Alaikäisenäkin hänellä täytyy olla siihen oikeuksia.

GPL on vapaiden ohjelmistojen julkaisemiseen tehty lisenssi. GPL antaa kaikille oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia. Samat vapaudet säilyvät myös GPL-koodiin pohjautuvissa muunnelluissa teoksissa.




Lähteet:


Oppilaan tekijänoikeuksista:
Tekijänoikeusneuvoston lausunto 2001:10
http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2001/liitteet/TN200110.pdf


Opettajan osallistumisesta:
Toinen luentokerta - Painettu materiaal, slaidit 12-14
http://c-ope.blogspot.com/2010/10/toisen-luentopaivan-materiaalit.html
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#P40b


GPL-lisenssistä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/GNU_GPL

1 kommentti:

  1. Yllättävästi olen joskus törmännyt opiskelijoilla olevaan virhekäsitykseen, että ohjelmoinnin harjoitustöiden tekijänoikeus kuuluisi koululle. Tämä oli vieläpä ammattikorkeakoulussa. Toisaalta käsityksen ymmärtää, koska tietokoneohjelmat poikkeavat muista teoslajeissa siinä, että niiden tekijänoikeudet siirtyvät automaattisesti työnantajalle, kun ohjelmiston tekeminen kuuluu työtehtävään. Opiskelija ei silti rinnastu työntekijään.

    VastaaPoista